Waarom gitaarles?
Waar gitaarspelen allemaal goed voor is.
* Muziek is ontspanning.
* Muziek is voeding voor de ziel. En een gezonde uitlaatklep. Het brengt je dichter bij je hart, bij je emoties, vooral bij improviseren. Muziek doet een mens leven.
* Gitaar is een instrument dat veel toepassingen kent. Je kan er akkoorden mee spelen en liedjes in verschillende stijlen leren. Solistisch, in een orkest of band of als begeleiding. Je kan er zelf nog bij zingen. Probeer dat maar eens met een blokfluit.
* Samenspelen is een vak apart. Het is een vorm van communicatie tussen mensen die geen culturele grenzen kent. Samen spelen is een unieke ervaring, die buiten leeftijd, cultuur en maatschappelijke klasse om gaat. Muziek verenigt mensen.
* Een gitaar kan je makkelijk overal mee naar toe nemen. Echt, de gemiddelde drummer heeft een busje om een drumstel in te vervoeren terwijl je een gitaar zelfs op je rug op de fiets en mee kan nemen.l
* Wanneer je akoestisch kan spelen kan je daarna eventueel overstappen op een electrische gitaar. Direct electrisch gaan spelen is minder aan te raden. De snaren zijn dunner en scherper, ze snijden meer in je vingers. Daarvoor is het heel handig dat je al een laagje eelt op je vingertoppen hebt. Die kweek je makkelijker door eerst een tijd lang op een gitaar met nylon snaren te spelen. Verder kan je makkelijk verder lessen op een electrische wanneer je eerst op akoestisch bent gestart.
* Er zijn diverse lesmethodes in de handel om alleen zelf gitaarles te nemen. In de praktijk verwatert zo iets echter snel. Wanneer je in een verkeerde houding leert spelen is dat later veel moeilijker weer af te leren. En een minder goede houding geeft eerder problemen van verkrampte spieren en niet lekker lang achter elkaar kunnen spelen. En persoonlijk contact is natuurlijk heel anders dan zelf iets van een dvd afkijken. Verder geeft een wekenlijkse of tweewekenlijkse afspraak meer structuur om echt een vliegende start te maken. En hoe sneller je iets leert hoe leuker het wordt.
* Ik kan als docent handig inspelen op individuele wensen en leerpunten.
* Door muziekles te nemen leer je bladmuziek lezen. Daar heb je je hele leven wat aan mocht je meer met muziek willen.
* Gitaar kunnen spelen komt altijd van pas.
* Door gitaar te spelen leer je je vingers beter te gebruiken. Je krijgt meer controle over afzonderlijke vingers. Dat is handig wanneer je lang gitaar wilt blijven spelen. Maar ook als je later kapper wordt, of chirurg of typist. Of een handige moeder. Of zoals ik ook ben, masseur!
* Je maakt zelfs meer hersenverbindingen aan als je (vooral) op jonge leeftijd begint met lessen. Het is goed voor de verbindingen tussen linker en rechter hersenhelft omdat je juist bij gitaar spelen je handen moet laten samenwerken. Een artikel over muziekles in jeugd.
* Je kan er later zo veel mee doen. Bij kampvuurtjes spelen, prive concerten geven, in een bandje, in een orkest spelen of in een ensemble. Voor je geliefde een prive nummer geven. Of voor de klas gebruiken, of voor je oppaskinderen. Lang niet iedereen die gitaar speelt hoeft ermee naar Idols te kunnen. Maar het mag natuurlijk wel... .
* Bij gitaar leren spelen hoort het leren lezen van bladmuziek. Mocht je later verder iets met muziek willen doen dan is dit een vaardigheid die altijd van pas komt. Bladmuziek is iets universeels! In alle continenten gebruikt men dezelfde bladmuziek.