Portfolio

Muziek is altijd passie en een rode draad geweest in mijn leven. Ik heb in mijn leven tot nu toe in totaal 7 instrumenten leren bespelen. En ik zing (alt en mezzosopraan). Daardoor heb een hele diverse muzikale achtergrond in muziekinstrumenten en stijlen. In mijn muziek verbind ik werelden met elkaar.

In zowel zang als gitaar ben ik ritmisch sterk. In mijn hoofd loopt altijd een soort maattikker mee. Afwijkende maatsoorten (12/8, 5/4 en 7/8) vind ik helemaal het einde.

Al met al kan ik me een allround muzikant noemen.

Blokfluit en gitaar

Ben vroeg begonnen met algemene muzikale vorming, blokfluit en gitaarles. Heb in mijn jeugd 10 jaar op muziekschool de Sleutel in Losser gezeten en heb met veel plezier alleen en met anderen muziek gemaakt (zang, blokfluit en gitaar, akoestisch en electrisch). Op mijn lagere school speelde ik in de blokfluitgroep en begeleidden we de weekopening, en alle kinderen van de school zongen mee. Op de muziekschool zong ik in een koor onder leiding van Ben Kijl en speelde ik in een gitaarensamble. Soms traden we op, bijvoorbeeld in bejaardetehuizen. Met heel tevreden luisteraars.

Mijn moeder zong in een koor van de kerk en was tevens bestuurslid. Ik oefende thuis met haar met de blokfluit.

Favoriete nummers die ik speel op de gitaar zijn oa Prelude 1 van Villa Lobos, een stuk van Leo Brouwer en Bourrée van Bach. Ik ben verder een fan van tremolo en tirando stukken.

Elektrische gitaar

In mijn 'stoere periode' rond 18 jaar stapte ik over op de electrische gitaar. Lekker scheuren met een wahwah en een metal pedaal, maar vooral ook leren improviseren. Rockgitaar, blues schema's, spelen met een plectrum. Een jaar les gehad op de muziekschool. Ik werd gevraagd in een bandje om op de einduitvoering van mijn middelbare school 'sultans of swing' te spelen in de grote discotheek in Oldenzaal. Weer een leuke ervaring.

Mijn huidige gitaarleerlingen mogen op verzoek kennis maken met mijn electrische gitaar. Ik kan prima de verschillen uitleggen en ze laten ervaren hoe het is om op een electrische gitaar te spelen.

Akkoorden

Ook op mijn akoestische gitaar bleef ik spelen. Bij kampvuren stal ik de show met mijn gitaar. Ik verzamelde mappen vol met kampvuur meezingers. Van Doe Maar tot Queen en van de Beatles tot Nirvana. Veel akkoorden geoefend. Dat komt me nu fantastisch uit bij gitaarleerlingen die ook met akkoorden en slaggitaar aan de slag willen. Het geluid van een warme akoestische gitaar met nylon snaren blijft toch mijn hart beroeren.

De Klojo's

In 1991 ging ik in Wageningen biologie studeren. Wageningen is een hele wereldse universiteitsstad. Eerst heb ik half jaar een slaggitarist vervangen in punkrockband 'de Klojo's. Ook een aantal keren opgetreden. Ik heb hen verrijkt met een zelfgeschreven nummer genaamd 'busje komt zo'. Dit nummer dat sindsdien behoorde tot het vaste repertoire van de band is nog gedraaid op 3FM, de zender waar ik in mijn jeugd heel veel naar geluisterd heb. Maar na terugkomst van de vaste gitarist ben ik weer vertrokken. Een echte punker ben ik nooit geworden.

Flamenco gitaar

Korte tijd zat ik nog in een flamenco gitaar groepje. Wonend op Droevendaal kreeg ik les in flamenco gitaar. Wat een genot. Helaas waren mijn medemuzikanten tropenstudenten dus dat gaf geen continuïteit.

Djembe spelen

Maar ik ontdekte de lol van het trommelen. Ik speelde steeds vaker op de achterkant van mijn gitaar dan op de snaren, dus het werd tijd voor een ander instrument. Na het verbreken van een liefdesrelatie heb ik mij heerlijk kunnen afreageren op mijn djembe. Een djembe is een afrikaanse trommel. Deze heb ik bij een Afrikaan aangeschaft nadat ik enthousiast was geworden via een workshop djembe spelen van een vriend van mij. Bevangen door het djembe virus heb ik toen veel percussie gespeeld. Ook op Buitenkunst waren er weekends met alleen maar djembe spelers. Een groot orgastisch geheel van plezier en geluid. Ik was echt bevangen door het djembe virus. Lang voelde ik me een gitarist die ook trommelde maar beide expertises zijn nu gelijkwaardig aan elkaar.

Conga's

Bij Buitenkunst volgde ik vele cursussen (weekends en weken) bij vaak internationale docenten die vaak ook aan conservatoria les geven. Buitenkunst is kamperen op een camping van Staatsbosbeheer en workshops volgen. Echt een aanrader. Ik heb weken gedaan bij Michael de Miranda en Martin Gort. Bij Nils Fisscher leerde ik in een week strak conga spelen. Hij geeft les als een duitser maar speelt als een cubaan. Hij heeft dan ook veel les gehad in Cuba. Van weken met diverse percussionisten ben ik opgeklommen naar semi professioneel percussionist in een (big)band formatie.

Bij Gerrit Jan Binkhorst deed ik mee aan 'over de maat', een project van ervaren muzikanten die intensief aan de slag gingen met het spelen van ritmische motieven over de maat heen. In 2015 deed ik mee aan het thema van jazzpianist Horace Silver olv trompetist Jeroen Doomernik.

Thuis heb ik een periode veel geoefend op mijn conga's met afwijkende maatsoorten. Bij de djeme is 12/8 gebruikelijk maar later heb ik me ook getraind op de conga in 5/4 en 7/8 en het in elkaar over laten lopen van verschillende maatsoorten. Een uitdaging om mijn hersenen en zenuwbanen te trainen, heerlijk! Spelen met ritmes voelt bij mij als intenstieve hersen-handen training en ik vind het fijn om te doen.

Brasilliaanse percussie

Ook heb ik tijdens een Buitenkunst weekend de liefde voor brasilliaanse percussie ontdekt. Daardoor geïnspireerd volgde ik een jaar Brasilliaans percussie ensamble bij Onno Witte (bekend van oa zijn band Medicamento) aan het Venster in Wageningen. Brasilliaans is veel verfijnder, kent weer meer verschillende klankkleuren in de percussie dan het meer basale afrikaanse djembe instrumenten. Hard oefenen op ritmes. En die a-gogo bel is zo leuk.

Percussie bands

Na een paar jaar les op djembe van een van de spelers kwam ik zelf zijn band de Afrikaanse percussie groep NaKiri versterken. De bandleider ging regelmatig naar Afrika om van de Afrikaanse muzikanten te leren, en hij nam voor mij een afrikaanse dwarsfluit mee. Leerzame tijd. De strakke opzet van de band knelde echter en daarbij speelde mijn chronische vermoeidheid parten waardoor ik de band moest verlaten. Maar niet getreurd, een week later werd ik gevraagd door een bevriende gitarist voor een nieuwe (gelegeheids)band. Dat werd FumeFume. Wat een lol heb ik hier gehad. We waren begonnen als gelegenheidsband maar vanwege succes en plezier hebben we een paar jaar gespeeld en opgetreden. Ik verzon eigen ritmes en zelfs stukken en vulde de percussie aan met diverse grappige kleine percussie-instrumenten en een westafrikaanse dwarsfluit. Meer plek voor mijn creativiteit past goed bij mij. Ik hield de muziek boeiend en uitdagend om te zien en om naar te luisteren. Bij beide bands hadden we ook dansers. Een genot om naar te kijken. Wat geeft muziek toch veel plezier.
Een van de leukste optredens was in Den Haag op een festival. En een bijzonder optreden was die tijdens een ceremonie op 4 mei in Wageningen.

Het lesgroepje waar het bandlid van NaKiri les gaf heb ik nog een jaartje zelf geleid als docent. De bandleden van FumeFume gingen echter verhuizen, trouwen en kinderen krijgen. De band viel uit elkaar.

In Almere speel ik samen met Youssou Ngom uit Senegal djembe en voor mij het nieuwe instrument Sabbar. Hier speel ik links op een leuk promotiefilmpje van Inspiratie-inc, een organisatie die zich inzet voor de opvang en integratie van vluchtelingen en kwetsbare mensen in de samenleving.

Percussie instrumentjes

Het verzamelen van gekke leuke percussie-instrumentjes werd een hobby van me. In elke nieuwe stad waar ik kom duik ik graag de lokale muziekwinkel in om te kijken naar nieuwe instrumenten. Maar ook op rommelmarkten hou ik mijn ogen open en nu bestel ik gewoon uit de catalogusen van gerenomeerde percussiemerken. Ik heb een paar dozen en koffers verzameld vol met rare fluitjes, ratels, shakers en bellen. Toepassing van percussieinstrumenten in muziek bevordert plezier en 'out of the box' denken. Op deze site zul je ook steeds meer percussie instrumenten terug vinden. Ik kan niet anders.

Vooral op Buitenkunst Randmeer maak ik de sier met een percussietafeltje met ook klein percussie. Op de slotavond met zijn allen optreden in het restaurant en veel heel veel lol maken. En mensen aan het swingen krijgen! Top.
Als ik ergens kom bij kinderen met mijn koffertje dan vallen ze vol enthousiastme aan zoals bij deze spontale jamsessie (filmpje).

Gitaarorkest

In 2007 verhuisde ik na 6 jaar latten mijn liefde achterna naar Almere. Ik zocht verbinding met mensen en mijn oog viel op een groot gitaarorkest. Toen heb ik een paar jaar gespeeld bij Guitarissimo in Almere, het grootste gitaarorkest van Nederland voor volwassenen. Deze valt onder Stichting Gitaarorkest Nederland, zie gitaarorkest. Dirigent is de van oudsher Australische Peter Constant, bekend van het Z.o.o. duo. Samenspelen was voor mij bekend maar het spelen en kijken naar een dirigent in eeen groot orkest was voor mij een leerzame nieuwe ervaring. Ik speelde mee in het jaarlijkse gitaarconcert in de stadsschouwburg.

Na mijn moederschap ben ik nog korte tijd teruggeweest. Een feest om mijn mede muzikanten terug te zien.

Buitenkans kinderkoor

Daarnaast kwamen de kinderen uit de wijk graag langs. Lekker in de hangmat in de achtertuin spelend.

Korte tijd heb ik een kinderkoortje geleid. We speelden in 2009 tijdens de open dag van de Stripheldenbuurt op de fundering van wat nu ons gezamenlijke buurthuis is. Zie mijn favoriete lied van Kinderen voor Kinderen Op een onbewoond eiland en verder het oud Songfestival liedje Dinge Dong en het Smurfenlied.

Lorca muziektheater productie

Al snel werd ik via het gitaarorkest uitgenodigd voor deelname aan een amateurmuziektheater productie, Lorca. Zowel in Almere als in Lelystad nam ik deel aan de muzikale begeleiding van ongeveer 10 gitaristen. Weer een nieuwe ervaring met 2x5 optredens in de schouwburg Almere en in Agora Lelystad. Naast gitaar hanteerde ik ook enkele percussie instrumenten. Timing is een vak apart. Samenwerken en opletten. En genieten!

Improviseren

Ik hou van samen spelen en improviseren. Als er ergens een (jazz) jamsessie gegeven wordt ben ik graag van de partij. Zoals in Wageningen bij de SJWA, stichting Jazz in Wageningen. En vroeger in Down Under in Almere stad. Almere ligt vlak bij Amsterdam, wat fijn is het toch om dichtbij het treinstation te wonen. Voor mijn zwangerschap was ik te vinden in het Bimhuis. Onderstaande foto is genomen tijdens een wekelijkse jazz workshop in het Bimhuis. Inspelen op t onverwachte, laten ontstaan en helemaal in het hier en nu zijn. Dat is de kunst van improviseren. I love it!

Kindergitaar

In 2010 werd ik moeder van een prachtige lieve zoon, maar tevens door mijn echtgenoot verlaten. Buren waren zo vriendelijk mij op te vangen. Ik kocht een gitaar op maat voor hun dochter en mocht haar gitaarles geven. Op mijn website van mijn praktijk voor natuurgeneeskunde voegde ik een pagina toe over gitaarlessen. De vriendin van mijn zus was zo lief om me deze website kado te doen. Dat was het begin van deze site kindergitaar.com. Zo is alles uitgegroeid. Op mijn hoogtepunt had ik 14 leerlingen per week.

In 2013 had ik een paar leerlingen geregeld om te spelen tijdens het openingsfeest van ons buurthuis hier van de Buitenkans. Zo kregen ze wat meer podium ervaring.

Vanuit mijn kennis van biologie, anatomie en natuurgeneeskunde snap ik goed dat ergonomie erg belangrijk is. Ik verkoop dan ook graag een gitaar in de juiste maat en geef er deskundige voorlichting over.

Buitenkans koor

In Almere zong ik in het vier stemmige koor van mijn wijkje de Buitenkans, licht klassiek. Hier was ik sopraan. Dirigent is Philip Jonkers. Hij heeft vele jaren ervaring in het dirigeren van koren. Helaas is het koor gestopt door tijdgebrek.

Uitgast festival

Als uitzondering was er een amateur muzikanten project op het jaarlijke uitgast festival in Natuurpark Lelystad. In 2011 deed ik mee aan de luisterwandeling, samen met een andere gitarist. Zittend onder een boom vertolkten we hier regendruppels. Zie deze korte opname op you tube.

Operakoor Almere

Op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Almere 2017 liep ik tegen twee enthousiaste koorleden aan die leden werfden voor het Operakoor Almere. Een nieuwe uitdaging en daar hou ik van. Het koor staat onder de bezielende leiding van dirigent Rutger van Leysden. Een maand later was ik al present op het lustrumfestival in het gebouw van het Leger des Heils in Muziekwijk, en vlak erna deed ik mee aan het Almeerse feestje aan het Weerwater in een grote musical productie. Weer een bijzondere ervaring. In het operakoor zong ik bij de alten. De alten konden duidelijk versterking gebruiken, anders horen we alleen nog maar sopranen dus vandaar deze keuze. Met mijn stembereik van bijna 3 octaven ben ik een veelzijdige zangeres, sopraan was ook een goede keuze geweest. En ook leuk om in galajurk op te treden en te schitteren. Fijne mensen zitten er bij het koor. Muziek houdt jong en energiek!
Maar helaas door verschil in inzicht was het toch van korte duur. Waardoor ik meer tijd heb voor privezaken waar ik ook aandacht voor nodig heb, dat heeft ook voordelen.

Leuk band of ensamble gezocht

Ik ben nog op zoek naar een eigen band of ensamble om mee te improviseren, te ontdekken en mee op te treden. Dus zing je of speel je viool, chello, gitaar, fluit, percussie, ... op niveau of heb je een leuke rockband en mis je nog een zanger/gitarist en vind je het leuk om samen te spelen? Neem gerust contact op. Ik ga wel voor betaalde opdrachten om ook in mijn inkomsten te kunnen blijven voorzien. Nuttige met het aangename verenigen.