Veelgestelde vragen

Ik wil een gitaar kopen voor iemand van x jaar. Welk model is dan geschikt?

Zie de tabel op deze pagina. Dit zijn richtlijnen. Individuele verschillen kunnen er natuurlijk zijn. Zo hebben jongens vaak grotere handen dan meisjes en zullen zij minder moeite hebben met lastige grepen waarbij je moet rekken. Een ander aandachtspunt is de grootte van de klankkast. Bij een klassieke gitaarhouding (gitaar tussen de benen) is een te grote gitaar moeilijk tussen de benen te krijgen. Wat kinderen dan doen is hun bovenlichaam draaien. In deze ongemakkelijke houding is het lastig gitaar te spelen en zullen spieren sneller verkramt raken. Speelplezier begint bij een gitaar op maat!

Hoe zie ik of een (speelgoed)gitaar goed is?

Hier komen nog een paar tips waarbij je kan letten bij de aanschaf van een gitaar.

1. De hals van de gitaar moet goed op de klankkast staan. Bij een slechte gitaar komt het voor dat snaren tegen een fret aanlopen. Dan komt er ook geen goed geluid uit. Dat kan als de hals te ver naar voren staat. Als de hals te ver naar achteren staat is de afstand tussen snaar en gitaar weer groot en dat speelt wat zwaarder.

2. De afstand tussen de frets moet gelijkmatig steeds kleiner worden naar mate ze dichter bij het klankgat komen. Is dat niet zo dan is de gitaar zeer zeker vals.

3. Er zitten 6 snaren op en die zijn allemaal heel. Of het is een bijzondere gitaar (sommige basgitaren hebben bijvoorbeeld 4 snaren).

4. de flagelet toonhoogte is gelijk aan de toon gemaakt op de 12 positie. Als je langs komt kan ik het laten horen.

5. Goedkopere gitaren zijn altijd donker. Gelakt of geverfd. Zo kan je de structuur van het onderliggende hout niet goed zien. Voor deze goedkopere gitaren wordt een mindere kwaliteit hout gebruikt.

6. De hoogte van de frets moet gelijkmatig zijn. Als dit niet klopt dan kan het zijn dat een snaar tegen de verkeerde fret aan trilt. Dan kan je niet alle noten erop spelen of geeft het een 'kraken' geluid of valse toon.

7. Bij een goede gitaar zitten de snaren er goed op. Dat betekent dat bij het stemmechaniek aan de bovenkant (bij de hals) de snaren helemaal door de gaatjes zijn gestoken. Als ze er niet lekker op zitten is de kans dat de snaar er langzaam uitglipt beduidend groter. Dit betekent vaker stemmen.

Wat is een fret en wat is een hals?

De hals dat is het lange smalle gedeelte, en een fret dat zijn die metalen streepjes. Een snaar duw je tegen een fret aan om een hogere toon te maken. Dat doe je met de vingers van je linker hand.

Wat is het verschil tussen een Ukelele en een klein gitaartje?

Kleine gitaartjes zijn niet hetzelfde als ukelele's. Maar verwarring ligt voor de hand. Een ukelele lijkt op een klein gitaartje maar heeft 4 snaren in plaats van 6. De snaren zijn anders gestemd, en klinken hoger. Ook is de manier waarop de snaren vastgemaakt zitten anders, de knoppen staan uit naar de zijkanten. Ukelele's zijn grappig maar worden niet veel gebruikt. Er is minder bladmuziek voor gemaakt. Ik heb inmiddels twee kleine ukeleles in het assortiment. Info volgt nog of kom langs.

Mijn gitaar is vals.

Kom langs en laat hem stemmen. Ik vraag er 2.25 euro voor. En koop gelijk een stemapparaatje. Gitaren die ik verkoop zijn in principe gestemd maar zullen altijd bijstemmen nodig hebben.

Is mijn gitaar ok?

Sommigen vragen zich af of de gitaar die ze al hebben ok is en geschikt voor gitaarles. Je kan gerust langskomen en je eigen gitaar vergelijken met alle soorten en maten die we hier hebben.

Ik zoek een studieboek of lesboek

Ik heb verschillende studieboeken in de winkel liggen. Die zijn voor verkoop aan huis of verkoop inclusief gitaar. Ook hebben we leuke boeken met kinderliedjes, kerst en decemberliedjes.

Geef je ook gitaarles?

Ja ik geef gitaarles in Almere. Zie gitaarles. Daarnaast ken ik meerdere docenten in Almere.

Ik weet niet of ik / mijn kind gitaarles leuk vind. Ik wil graag een proefles.

Dat is prima. Tijdens de eerst les gaat het vooral over de juiste maat gitaar, de speelhouding (hoe je een gitaar vasthoudt) en wat de verschillende onderdelen van een gitaar zijn. Daarna gaat het over hoe je een gitaar bespeelt (duimaanslag). Het is lastig om al na een les te weten of gitaarles leuk is. Daarvoor is het handiger om een aantal lessen achter elkaar te nemen. Ook merk je dan vanzelf of je daadwerkelijk thuis ook oefent. Hoe meer de leerling oefent hoe sneller hij/zij vooruit gaat en leuke deuntjes kan spelen.

Is het mogelijk een gitaar te huren?

In overleg is het mogelijk een gitaar uit te proberen of te huren. Deze optie is er vooral voor leerlingen die een paar proeflessen volgen en nog geen keuze gemaakt hebben uit een model. De huurprijs min een bedrag aan administratiekosten kan van de koop afgetrokken worden mocht je de gitaar willen kopen. Neem gerust contact op.

Ik heb een algemene vraag maar deze staat hier niet bij.

Mail me en ik zet het antwoord hier neer!